Národné kompetenčné centrum pre HPC (NCC)

vysokovýkonné počítanie, HPC infraštruktúra

Vystavovatelia

lucia demovičová
Lucia Demovičová

Lucia Demovičová, PhD. je výkonnou riaditeľkou Národného superpočítačového centra, z. z. p. o., ktoré má ambíciu zastrešovať aktivity v oblasti vysokovýkonného počítania na Slovensku. Vedie aj Národné kompetenčné centrum pre HPC, kde sa okrem iného venuje oblasti medzinárodnej spolupráce. Pôsobí aj v tíme projektu "Vývoj a konštrukcia superpočítača pre národné superpočítačové centrum" v CSČ SAV, v. v. i

michal pitoňák
Michal Pitoňák

Doc. Mgr. Michal Pitoňák, PhD. sa venuje oblasti vysokovýkonného výpočtového prostredia (HPC) už viac ako 20 rokov. Bol súčasťou operačného tímu prvého slovenského superpočítača Aurel. Od roku 2023 pôsobí v Národnom superpočítačovom centre, kde prispieva k realizácii pilotných projektov v rámci Národného kompetenčného centra pre HPC, financovaného Spoločným európskym podnikom pre vysokovýkonné výpočty (EuroHPC).

Informácie o firme

Národné kompetenčné centrum (NCC) sa zameriava na poskytovanie vysokovýkonného počítania (HPC) na Slovensku. HPC umožňuje využívať superpočítače a počítačové klastre na riešenie zložitých numerických a dátovo náročných úloh v rôznych oblastiach vedy a techniky. To zahŕňa aplikácie v medicíne, fyzike, chémii, ekonomike a ďalších odvetviach.

Klienti NCC majú prístup k zdrojom, ako sú výpočtový čas a softvérové nástroje HPC Lab-u. Tím expertov poskytuje konzultácie o možnostiach nasadenia HPC technológií, návrhy a pomoc pri implementácii pilotných projektov či migrácii existujúcich riešení. NCC taktiež sprostredkuje partnerstvá medzi akademickou sférou, štátnym a privátnym sektorom a pomáha klientom nadviazať spoluprácu so zahraničnými kompetenčnými centrami. Všetky služby sú poskytované v súlade s nariadeniami EÚ o „efektívnej spolupráci“.

NCC je súčasťou projektu EuroCC, ktorý tvoria národné kompetenčné centrá pre HPC v Európe. Projekt CASTIEL koordinuje ich aktivity, podporuje vznik partnerských vzťahov a pracovných skupín na riešenie spoločných problémov.

NCC je jedinečným miestom pre služby súvisiace s vysokovýkonným počítaním na Slovensku aj v EÚ, s cieľom podporovať spoločnosti a firmy v prístupe k výkonnej výpočtovej infraštruktúre.

Naše služby zahŕňajú:

  • Prístup k výpočtovej infraštruktúre: Ponúkame špičkovú výpočtovú techniku pre rôzne projekty, vrátane analýzy veľkých dátových súborov a simulácií prietokov.
  • Školenia a prednášky: Organizujeme odborné školenia a prednášky, dostupné aj v našom archíve.
  • Podpora pri nasadení HPC technológií: Pomáhame s implementáciou HPC technológií do výskumu a vývoja, vrátane overenia výpočtovej efektívnosti.
  • Spolupráca na projektoch: Poskytujeme expertov na realizáciu „proof-of-concept“ projektov pred investíciou do vlastných riešení.

Viac informácií nájdete na našej webstránke – www.eurocc.nscc.sk

 

Čo uvidíte v našom stánku?

O superpočítačoch ste už určite počuli, ale viete, aký význam majú pre podnikateľské prostredie a konkrétne oblasti, v ktorých môžu zefektívniť vaše podnikanie? Počas INOFEST 2024 vám predstavíme, čo vlastne superpočítače sú, ako fungujú a ako môžu byť využité vo vašej firme. Priblížime vám koncept vysokovýkonného počítania (HPC – High-Performance Computing) a v skratke predstavíme slovenské Národné kompetenčné centrum pre HPC. Prostredníctvom konkrétnych úspešných príkladov z praxe vám ukážeme, ako HPC môže pomôcť optimalizovať procesy, zvýšiť výkonnosť, zlepšiť konkurencieschopnosť a priniesť inovatívne riešenia aj do vášho podnikania!

 

Naše kompetenčné centrum sa tiež zameriava na podporu inovácií a technologického rozvoja malých a stredných podnikov (MSP) na Slovensku. Využite príležitosť spoznať, ako môže HPC podporiť inovácie a úspech aj vo vašich projektoch. Tešíme sa na stretnutie a diskusiu o možnostiach spolupráce.